Rust in je hoofd
Heerlijk die feestdagen, even de rust en de aandacht voor elkaar en niet aan het werk denken. Zo zou het vaker moeten zijn toch? Tijd en aandacht, je herkent het vast wel. Stel je eens voor dat het vaker zo gezellig zou kunnen zijn. Meer kerstvakanties in een jaar bijvoorbeeld of gewoon meer tijd voor jezelf. Ik heb er zelf ook vaak aan gedacht. Als leerkracht nam ik vaak alle leerlingen uit mijn klas mee de vakantie in en voor de vakantie voorbij was had ik ze al weer in m’n hoofd. Waarom deed ik dat? Geen idee, het was een manier van werken denk ik. Niks willen missen, niks fout willen doen. Maar het was die rust waar ik van genoot. Nu weet ik niet hoe ik die werkdruk had kunnen verlagen maar wel hoe ik beter voor mezelf had kunnen zorgen.
Ik ben lang over m’n top gaan werken en daarbij dacht ik het allemaal wel op een rijtje te hebben. Maar iedereen weet dat, wanneer er geen ontspanning na de inspanning komt, het snel gebeurd kan zijn. Inderdaad, het is de waarheid. Enkele jaren later vond ik mezelf op een coachopleiding en onder één van de gesprekken zei de docent: ‘soms doe ik maar wat’. Een uitspraak waar ik nog vaak aan teruggedacht heb. Soms doe ik maar wat. We kunnen inderdaad niet altijd verzekerd zijn van onze aanpak dus ja, soms doe ik maar wat. En in coaching werkt het inderdaad want soms komt er een prachtige wending in een gesprek wanneer je het niet verwacht. Alleen maar door iets los te laten en maar wat te doen.
Soms doe ik maar wat
Later kwam ik er achter dat we ook heel veel zomaar doen wanneer het om ons gedrag gaat. Er is maar een heel klein stukje van ons gedrag waarvan we ons bewust zijn en voor de rest doen we maar wat. Tot frustratie van onszelf en de ander, onze collega. Het is ongelofelijk wat we hier kunnen verbeteren wanneer we ons bewust worden van ons gedrag op anderen. We moeten minder zomaar iets doen, we moeten meer doen waar we een bedoeling mee hebben.
Om hier achter te komen zijn er veel instrumenten en testen om je gedrag te toetsen. Er zijn legio mogelijkheden voor gratis testjes op het internet en er is veel te koop op teamtraining-gebied. Welke test je ook neemt, verandering begint met waar de test eindigt. Eindigt de test in de bureaula dan is iedere test te duur ook al is het gratis, je hebt er tijd aan besteedt die je ook anders had kunnen besteden.
DISC en dan
De disc-gedragsstijlentest blijft in mijn ogen een geweldig middel. Het blijft echter een menselijk bedenksel maar wel een veelvuldig gebruikt exemplaar. Veel bedrijven en instanties zeggen dan ook: ‘we hebben de disc al gedaan dus weten we al hoe het zit’. Maar wat is er dan met de disc gedaan? Er gaat al snel een dagdeel tijd in zitten wanneer je een uitleg met een teamanalyse hebt maar wat gaat er vervolgens gebeuren? Wat weet je wanneer je het systeem snapt, wanneer kleurtjes en procenten de weg hebben gewezen?
De ‘Wereld van Verschil’ van Maps Tell is, als teamtool, gebouwd op de disc en maakt gebruik van dezelfde logaritmen. Bijzonder is dat hier de hele wereld aan je voeten ligt en je lijfelijk ervaart wat gedrag met je doet. De verschillende gedragstypen in je team staan vóór je op de mat van de ‘Wereld van Verschil’ en op negen vierkante meter ontmoet je jouw collega’s op een hele nieuwe manier. Jouw ‘Personal Map’, jouw gedrag op jouw eigen landkaart, biedt een schat aan informatie die vrij is om te interpreteren, om de dialoog aan te gaan, om vrij te delen wat je wilt en om elkaar te leren kennen. Hier ligt in mijn ogen het grote voordeel. Deze ervaring zorgt voor een herinnering die ondersteund wordt door een prachtige kaart waar al je collega’s samen op staan en zo heb je in één oogopslag je hele teamgedrag. Let wel, gedrag zegt niks over wie je bent, dat zou te kort door de bocht zijn natuurlijk. Iedereen is zeker weten uniek. Een test verklapt echt niet wie je bent maar meer wat je doet en waarom. Blijf dus vooral jezelf maar duik eens in de wereld van gedrag, en in dat van je collega, en ervaar de belangrijke verschillen. Ontdek hoe anderen naar jou kijken wanneer je in een geweldige bui bent of wanneer je een pechdag hebt. Wat zien ze, wat ervaren ze, hoe gaan ze met je om of ontzien ze je. Gebruik de verschillende talen uit de ‘Wereld van Verschil’ en doe er je voordeel mee. Na dit inzicht te hebben opgedaan biedt de ‘Wereld van Verschil’ meerdere stappen om op verkenning uit te gaan naar steden als bijvoorbeeld ‘Communicatie’ of ‘Vertrouwen’ maar daarover later meer.
Heb je dus al eens een disc-profiel laten maken en wil je er verder mee aan de slag of wil je de ‘Wereld van Verschil’ gaan verkennen? Binnenkort is er in Zwolle weer een kennismakingsavond om te kijken of dit iets voor jou of voor je team is. Volg de link voor alle info en wie weet tot ziens.
https://mapstell.com/event/workshop-personalmapping-zwolle-15-januari/
Geniet van je vrije tijd, je hebt het verdiend !
Leo