Stel je voor: je hebt een handvol zaadjes van allerlei verschillende planten waarvan je de herkomst niet weet. Je besluit ze te planten, of te zaaien, en elke dag kijk je even of er al iets te zien is. De eerste dagen zie je niet veel maar inderdaad, langzamerhand gaat er iets gebeuren. De eerste lange sprieten komen boven en een paar dagen later komen ook andere blaadjes tevoorschijn. Het wordt een bijzonder tuintje. Toch is het moeilijk om het alle spruitjes naar de zin te maken. Moeten ze nu veel of weinig water, veel of weinig zon……..
Hoe dit afloopt vertel ik je graag, het is een prachtige metafoor voor jouw klas.
Met de Wijde Wereld landkaart van gedrag voor de leeftijdsgroep 10 tot 18 jaar gaat een lange wens in vervulling. Een nieuwe kaart van Maps Tell, op negen vierkante meter, eenvoudig, overzichtelijk en grappig. Het is pionieren geblazen om de kaart te leren kennen en dat geeft prachtige, nieuwe kansen in de klas.
Gedrag in de klas is vaak een uitdaging. Hoe krijg je al die leerlingen en studenten door één deur? Hoe begin je lekker aan je lessen? Wat speelt er onderling? Het thema van deze kaart is: groepsgedrag, eigen ontwikkeling en faalangst.
Zonder te sturen gaan de leerlingen aan de slag en vinden ze hun eigen plekje. Ze ontdekken gaandeweg waarom ze zich op hun eigen manier gedragen en vertellen dat hopelijk ook aan elkaar. Hoe ziet jouw gedrag er uit wanneer je met anderen bent en hoe doe je wanneer je alleen bent?
Het vraagt veel aandacht om op sociaal en emotioneel vlak bezig te zijn in de klas. In mijn jaren voor de klas vond ik dit altijd uitgangspunt één. Daarom is het erg belangrijk om deze les samen met de leerkracht te doen. Een voorgesprek om elkaar te leren kennen is daarbij onmisbaar.
Met de volwassen variant van de ‘Wereld van Verschil’ ben ik al jaren onderweg en heb meer dan duizend mensen over de mat gehad. Veel mooie maar ook minder mooie verhalen werden gedeeld. Deze nieuwe variant is voor mijn gevoel nog spannender omdat er veel minder sturing plaats vindt. Iedere reis is daarom een nieuwe reis en een nieuw avontuur. Wil je werken aan meer begrip voor elkaars gedrag in de klas en wil je dat de leerlingen en studenten meer van zichzelf laten zien? Ik spreek je graag.