Om uit te leggen wat er gebeurt op de mat van de ‘Wereld van Verschil’ vind je hier een aantal voorbeelden uit de praktijk waarbij ‘perceptie’ ontzettend belangrijk is. Na het invullen van een korte vragenlijst krijg je één van de zestien gebieden toebedeeld. Leg je alle persoonlijke kaarten aan elkaar dan zie je de teamsamenstelling. Of de voorbeelden nu uit de zorg, het onderwijs, de bankenwereld of de bouw komen, ik heb gemerkt dat gedrag bijna overal hetzelfde werkt. Er zijn soms typische voorbeelden die meer in de zorg te vinden zijn maar in een andere hoedanigheid ook bij een installatiebedrijf te zien zijn. Bureaucratisch gedrag van een verzekeraar kun je immers ook bij de postbode ontdekken.
Gewetensvol
Op het eerste gezicht zie je dat het zwaartepunt linksboven ligt. Consciëntieuze, gewetensvolle mensen zorgen voor veel kwaliteit in het team. Meten is weten is de lijfspreuk. Rechts vinden we het daadkrachtige rijk met een kleine bezetting. Linksonder in het stabiele rijk is Henk als enige aanwezig, Frank en Joke wonen rechtsonder in het invloedrijke gebied.
Dynamiek
Het geeft te raden waar dit team zou werken. Ik zou eerder gaan voor de belastingdienst of een bank dan bij een startup, maar daar mag je van mening over verschillen. Gewetensvol handelen kost tijd, je vindt dit vaak in beroepen waar veel met systemen en methodes gewerkt wordt. Kwaliteit moet je borgen en regels moet je kennen om ze toe te kunnen passen. Jelle, die meer van de daadkracht is en dit team moet sturen, heeft er een kluif aan om de deadlines te halen. Het grootste deel van het team neemt het werk volgens hem veel te serieus. Dit is één van de dingen die hem irriteert. Het mag wel iets minder precies en iets sneller want er kunnen later altijd nog dingen bijgestuurd worden. Frank en Joke begrijpen dat heel goed. Zij wonen in het invloedrijke gebied en zien het allemaal toch iets anders. Ze houden ook van aanpakken maar dan anders want, met een grap en een portie charme kom je ook waar je wilt zijn. Daarom worden ze ook niet altijd vertrouwd door hun consciëntieuze collega’s. Wie we nog niet gehoord hebben is Henk. Hij ziet het allemaal gebeuren en heeft er niet zo’n lekker gevoel bij. Hij hoopt maar dat het goed af zal lopen en doet ondertussen zijn uiterste best en blijft vriendelijk lachen. Het stabiele gebied rust namelijk op veiligheid en als dat wankelt komt er een hele zorg bij. Wat zou er gebeuren wanneer Henk aan het roer van dit team zou staan?
Handig?
Samenvattend zie je hier een team met ontzettend veel kwaliteit kan leveren maar dat ook veel tijd vraagt. Afhankelijk van de branche zit je hier handig of onhandig. Om goed doordachte plannen en waterdichte clausules te schrijven is veel denkwerk nodig en dus ook veel tijd. Ze hebben immers veel impact op mensen. Heb je de consciëntieuze gedragsstijl dan heb je daar waarschijnlijk weinig moeite mee. Heb je een andere stijl dan kan dat wel eens ergernis opleveren.
Door elkaar te zien op de mat van de ‘Wereld van Verschil’ kom je tot de ontdekking van elkaars werkwijze en kwaliteiten. Het uitspreken van gedachten werkt nu eenmaal een stuk beter dan het denken daarover en soms kom je tot de ontdekking dat het toch anders is dan je had gedacht.
Daadkracht
Bij een team met deze samenstelling zie je veel daadkracht rechtsboven. Met veel daadkracht kun je veel bereiken en daarom lijkt dit een gunstige samenstelling. Verder bewegen de meeste mensen zich langs de onderkant van de kaart (het mensgerichte gebied) en houdt de tweeling Jan en Willem hopelijk de kwaliteit in het oog.
Dynamiek
Zou je in dit team werken, misschien een makelaarskantoor, en je houdt van tempo dan zit je helemaal goed. Wanneer er leiding gegeven wordt vanuit het daadkrachtige rijk dan gebeurt er heel veel en moet je zeker goed opletten om bij te blijven. Er is veel haast en vergaderingen zijn kort en krachtig. Heb je, wanneer je niet in het daadkrachtige gebied woont, behoefte aan informatie dan vraag je dat kort, duidelijk en bondig. Er is in dit team echter een tweedeling. Voor de collega’s langs de bovenkant (het taakgerichte gebied) van de kaart draait het om successen en neemt men het risico op de koop toe. Voor de mensen langs de onderkant van de kaart (het mensgerichte gebied) mag er wel wat meer aandacht op het persoonlijke vlak. Een huis is meer dan een stapel stenen, het gaat er om of je er gelukkig wordt. Toch heb je beide stijlen nodig.
Stel je voor dat Rita de leidinggevende zou zijn in dit team, wat zou er dan gebeuren. Rita is namelijk een doorgewinterde vakvrouw met een lange en uitstekende staat van dienst. Ze heeft dit bedrijf opgericht en omdat ze succesvol was heeft ze steeds meer personeel aangenomen. Aan de ‘jonge honden’ moet ze wennen maar ach, alles verandert.
Verder
De leidinggevende stijl van Rita heeft veel vruchten afgeworpen, dat zie je terug aan de groei van haar bedrijf. Vroeg of laat gaat ze het stokje overgeven aan Bas of Jelle. Ze heeft genoeg mensenkennis opgedaan en vertrouwt er op dat het goed zal gaan. Aan Bas of Jelle de taak om duidelijk te maken dat één kapitein op het schip genoeg is.
Door elkaar te zien op de mat van de ‘Wereld van Verschil’ kom je tot de ontdekking van elkaars werkwijze en kwaliteiten. Het uitspreken van gedachten werkt nu eenmaal een stuk beter dan het denken daarover.
Introvert
Bij dit team slaat de wip flink door naar links (introvert gebied). Joke, en soms Rita, zijn af en toe de spelbrekers en proberen het team een beetje op te schudden maar daar moeten ze wel heel erg hun best voor doen. Het grootste deel van het team woont in het introverte gebied en begrijpt elkaar zonder het te weten. Waarover maakt dit team zich druk?
Dynamiek
Een team als dit zou bij wijze van teambuilding op de mat kunnen komen. Niet omdat het niet goed gaat, begrijp me goed, maar om elkaar nog wat beter te leren kennen. Waarschijnlijk komt men op de kaart langzamerhand tot de conclusie dat ze toch wel veel op elkaar lijken. Behalve Joke natuurlijk, dat hadden ze ook niet verwacht. Ze zijn het snel eens dat ze samen een mooie plek hebben, gezellig. Aan de andere kant (extravert gebied) begrijpt Joke nu wel hoe de vork in de steel zit. In haar eentje krijgt ze nooit iets door de vergadering want haar ideeën zijn altijd een ‘beetje’ anders. Haar werkplek ziet er trouwens ook heel anders uit dan dat van haar collega’s, niet dat het haar stoort, alleen anders. Ze snapt nu ook wel waarom zij de flapuit is en waarom de ander collega’s dingen niet uitspreken. Dit zorgt namelijk geregeld voor dezelfde discussie.
Begrip
Het mooie is dat Rita het wel snapt. Ze legt de bal terug bij het team en vraagt wat ze hier zien. Erkenning, herkenning en de dialoog komt op gang. Het grootste deel van het team geeft toe dat ze vaak te voorzichtig zijn maar dat het niet altijd handig is.
Door elkaar te zien op de mat van de ‘Wereld van Verschil’ kom je tot de ontdekking van elkaars werkwijze en kwaliteiten. Het uitspreken van gedachten werkt nu eenmaal een stuk beter dan het denken daarover.
Nuance
Tot zover hebben we het steeds over de vier gedragsstijlen gehad. Er zijn ook veel nuances te vinden maar daarvoor is het handig om eerst deze grote vier te (her)kennen.
Op de kaart hoor ik vaak de vraag of men ook twister mag spelen in plaats van op één stad te staan omdat er veel herkenning is bij verschillende steden. Ook heb je, afhankelijk van het moment, meer met de ene plaats dan de andere. Het invullen van de vragenlijst blijft dan ook een momentopname en is ook nog eens afhankelijk van jouw werkzaamheden en dat is prima. Zie het als volgt: Wanneer je een uitgesproken voorkeur hebt voor één van de vier gedragsstijlen zul je meer naar de hoeken verschuiven. Je laat dan duidelijk een gedragsstijl zien. Wanneer jouw gedragsstijl bepaald wordt door een mengeling van stijlen beland je ergens anders op de kaart meer naar het midden. Soms wordt het midden gezien als de ultieme plek maar bij nader inzien stapt men daar ook vaak weer af. Eigen haard is goud waard.
Jouw team
Ik ben er van overtuigd dat ieder team kan werken. Bij mij alleen al hebben meer dan duizend mensen op de kaart gestaan en ze functioneerden allemaal. Alleen kan het vaak beter en vooral ook leuker. Door lekker samen te werken én door elkaar beter te begrijpen kun je zoveel efficiënter werken. Het geeft meer energie en het voorkomt onnodig dure uitval. Het doel van begrip is toch dat iedereen mee doet?
Breng jezelf en jouw team in kaart. Bel me en ik kom graag bij je langs voor een kennismaking. Je kunt dan alle vragen stellen en je kunt zelf over de ‘Wereld van Verschil’ wandelen.
Zet jezelf en jouw team op de kaart.